Uitleg over de campagne

10% van alle werknemers werd ooit het slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag door derden op het werk. Vrouwenorganisaties VIVA-SVV en zij-kant lanceren daarom op 16 oktober 2014 de campagne ‘Hier trek ik de lijn!’. Deze campagne wil werknemers en werkgevers tips geven bij ongewenst seksueel gedrag door derden op het werk.

De campagne wordt gelanceerd in Brussel op 16 oktober 2014 met de studienamiddag ‘Psychosociale risico’s op het werk: geweld door derden’. Tijdens dit studiemoment brengen VIVA-SVV en zij-kant experts en ondernemingen samen die ervaring hebben in de thematiek van geweld door derden op het werk. ISW Limits informeert de aanwezige bedrijven over de nieuwe wet rond psychosociale risico’s op het werk , die op 1 september 2014 van kracht werd. Ook geeft ze werkgevers tips om de problematiek van ongewenst gedrag door derden aan te pakken. VDAB, KBC en Thuiszorg (Socialistische Mutualiteiten) stellen hun best practices voor inzake geweld op het werk. De studienamiddag eindigt met de kick-off van de campagne ‘Hier trek ik de lijn!’ van VIVA-SVV en zij-kant.

Lokale acties
Vanaf 16 oktober 2014 start ook de sensibiliseringscampagne, met lokale acties in alle Vlaamse regio’s. De vrouwenorganisaties zullen werknemers van verscheidene bedrijven vragen waar zij de lijn trekken: bij een opmerking over hun mooie benen, de vraag naar hun telefoonnummer voor een afspraakje, of een hand op hun billen? Op een grote meetlat kunnen de werknemers aanduiden waar zij hun persoonlijke lijn trekken. VIVA-SVV en zij-kant geven werknemers tips om te reageren op deze vorm van geweld.