Tips en hulpadressen

Enkele tips en hulpadressen bij ongewenst seksueel gedrag door derden op het werk.

Elk individu bepaalt voor zichzelf wat aanvaardbaar is en wat niet. Stoor jij je niet aan een schunnige opmerking? Geen probleem. Maar als je vindt dat iemand te ver gaat, mag je voor jezelf opkomen. Durf je er niets over te zeggen omdat je collega’s het normaal lijken te vinden? Weet dan dat je recht hebt op je eigen waardigheid en op respect. Trek voor jezelf de lijn en reageer als die wordt overschreden.

Tips
VIVA-SVV en zij-kant geven werknemers de volgende tips.

  • Bepaal je grenzen. Waar voel jij je ongemakkelijk bij en waarom?
  • Je staat recht in je schoenen, dus stel je zelfverzekerd op. Kijk de persoon die zich ongewenst gedraagt aan, sta rechtop, recht je schouders en spreek luid en duidelijk.
  • Gebruik korte zinnen en wees precies. Zeg duidelijk welk gedrag je niet fijn vindt.
  • Spreek in de ik-vorm. Val niet de persoon in zijn/haar geheel aan.
  • Oefen! Test je reactie op ongewenst seksueel gedrag bij een vriend(in) of neem deel aan een assertiviteitstraining.

Hulp nodig?
Blijft het ongewenst seksueel gedrag aanhouden? Gaat een klant of patiënt echt te ver? Wend je dan tot de vertrouwenspersoon of preventieadviseur psychosociale aspecten op je werk. Je vindt hun gegevens in je arbeidsreglement. Bij hen kan je je hart luchten. Samen met jou zoeken ze naar een oplossing voor jouw situatie. De preventieadviseur neemt jouw verhaal ook mee in de ontwikkeling van het preventiebeleid voor de organisatie. Bij ernstige feiten kan je ook aangifte doen bij de politie.

Op www.seksualiteit.be lees je wat je kan doen tegen seksuele intimidatie op het werk en wat er gebeurt als je klacht indient.