Verhalen van mannen die partnergeweld meemaken, zijn zeldzaam. Mannen die ermee naar buiten durven te komen, worden niet altijd geloofd. Doorbreek mee het taboe.

© Mieke De Schepper

 
 
 

Op YouTube staan enkele filmpjes van sociale experimenten waarbij een mannelijke en een vrouwelijke acteur elkaar te lijf gaan op straat. De reacties van voorbijgangers worden gefilmd met een verborgen camera. Wanneer de man de vrouw slaat, schieten de toeschouwers meestal te hulp. Maar wanneer de rollen worden omgedraaid, oogst het tafereel heel andere reacties. Mensen negeren het koppel, beginnen te lachen, te wijzen en foto’s te nemen. Niemand grijpt in.

Er is duidelijk een probleem. We lijken het maar niet te kunnen vatten dat ook mannen kwetsbaar zijn. Integendeel, van mannen verwachten we dat ze sterk zijn en hun problemen zelf oplossen. “Zijt ge ne vent, of zijt ge ne vent?” kreeg de man in het filmpje te horen toen hij zijn verhaal aan iemand vertelde. Vanwege het taboe zoeken mannen minder hulp. Uit onderzoek blijkt dat 56 % van de mannen die partnergeweld meemaakt, daarover niemand in vertrouwen durft nemen, tegenover 34 % van de vrouwelijke slachtoffers. Mannen vinden moeilijker de weg naar de hulpverlening.

Ondanks het grote aantal mannen dat partnergeweld meemaakt, horen we er nauwelijks verhalen over in de media. Met de campagne #OokMannenMakenHetMee willen VIVA-SVV, zij-kant en vzw Zijn het taboe doorbreken. De organisaties roepen mannen die in een gewelddadige relatie zitten / zaten, op om hun verhaal te delen via info@horenzienenpraten.be.

Wat kan jij doen?

    • Neem partnergeweld tegen mannen serieus. Besef dat het heel wat mannen overkomt.
    • Maakt iemand in je omgeving geweld mee? Wees een luisterend oor.
    • Zit je zelf in een gewelddadige relatie? Hier vind je hulpadressen.
    • Heb je geweld meegemaakt? Toon andere mannen dat ze niet alleen zijn en mail ons je verhaal via info@horenzienenpraten.be. Het verhaal zal alleen met jouw toestemming gepubliceerd worden. Uiteraard kan dit ook anoniem.