#WijGrijpenIn

Ben je getuige van ongewenste intimiteiten, seksuele intimidatie of een aanranding? Het kan een groot verschil maken als je reageert op seksueel grensoverschrijdend gedrag. Weet je niet goed hoe je moet ingrijpen? Je bent niet alleen: volgens onderzoek wil 90% van de jongeren wel ingrijpen als ze getuige zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar 40% weet niet hoe.

Vormingen

Daarom trekken de progressieve vrouwenbeweging ZIJkant en de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn naar hogescholen en universiteiten met verschillende technieken om tussen te komen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag: Anderen betrekken, Afleiden, Afzonderen, Aanspreken en Aanwezig blijven (de 5 A’s).

Waarom omstaanders?

Na een eerdere campagne van ZIJkant, vzw Zijn en Sensoa over wat wel of niet grensoverschrijdend is (Is’t oké!?), gaat #WijGrijpenIn dus een stap verder door te mobiliseren. Een bystander-campagne heeft als voordeel dat iedereen kan betrokken worden. Omstanders kunnen bovendien een grote rol spelen bij ‘alledaags’ seksueel grensoverschrijdend gedrag: zij kunnen het gedrag stopzetten, escalatie vermijden en het slachtoffer ondersteunen. Daarnaast geven zij de boodschap dat dit gedrag niet oké is.

5 A’s

Uit internationale wetenschappelijke literatuur distilleerde Sensoa de 5 A’s als technieken om in te grijpen. Tijdens de vormingen staan ZIJkant en vzw Zijn stil bij (het herkennen van) seksueel grensoverschrijdend gedrag en bij het belang van ingrijpen. De 5 A’s worden aan de hand van casussen ingeoefend. Daarbij wordt ook duidelijk gemaakt dat je eigen veiligheid steeds voorop staat.

Deze campagne loopt ook op sociale media, waar o.a. Gloria Monserez (StuBru) en Senne Misplon (LGBTQ+-activist) hun persoonlijke verhalen vertellen.

Wil je graag een vorming organiseren?

Julie Van Garsse – ZIJkant – 0496/ 83 08 30 – julie.vangarsse@zijkant.be
Koen Dedoncker – Zijn – 0468/15 26 71 – koen@vzwzijn.be