Scène campagnespot © Thomas Demyttenaere

Heb je het gevoel dat de kwaadheid je leven overheerst? Vind je het moeilijk om niet te vervallen in agressie of geweld? Zoek dan professionele hulp. Je kan bij verschillende mensen en organisaties terecht. Ook online vind je tal van hulpmiddelen.

Huisarts

Je huisarts kent jou het beste en heeft een goed zicht op jouw achtergrond en voorgeschiedenis. Als je huisarts je doorverwijst, krijgt hij of zij later ook informatie over je behandeling. Dat voorkomt dat die informatie versnipperd geraakt. 

Je huisarts kan samen met jou de klachten bekijken, zelf een behandelingsvoorstel doen of je doorverwijzen naar een geschikte hulpverlener of instelling. 

Een aantal huisartsengroepspraktijken en wijkgezondheidscentra beschikt ook over een psycholoog waarbij je terecht kan voor (een eerste) psychologische begeleiding.

Psycholoog

Je huisarts kan je steeds helpen bij het vinden van een geschikte psycholoog in je buurt. Of je kan zelf een kijkje nemen op www.vindeenpsycholoog.be, www.vindeentherapeut.be of op de website van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. Soms duurt het even vooraleer je een psycholoog hebt gevonden waarbij je je goed voelt, geef de moed niet op.

Als je relationele problemen ervaart, kan je ook geholpen zijn met een relatietherapeut.

Gemiddeld kost een sessie bij de privé-psycholoog 55 euro per uur. In bepaalde gevallen wordt dit terugbetaald. Meer info vind je hier.

Voor jongeren onder 25 jaar bestaat er ook heel wat gratis psychologische hulp.

Centrum voor geestelijke gezondheidszorg (CGG)

In een CGG kan je eveneens terecht voor psychologische begeleiding en relatietherapie. De hulpverlening is een stuk goedkoper, maar de plaatsen zijn beperkter. Hier betaal je tussen 4 en 11 euro per uur.

Meer info vind je hier.  

Centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW)

Een CAW-team bestaat doorgaans uit maatschappelijk werkers en (relatie)therapeuten. De hulp is altijd gratis. Enkel wanneer je opvang nodig hebt, betaal je een dagprijs. Als je hiervoor te weinig middelen hebt, betaalt het OCMW dit verblijf voor je.

Indien nodig verwijst het CAW je door naar andere instellingen of hulpverleners.

Meer info vind je hier.

Tele-onthaal

Bij Tele-Onthaal kan je anoniem, elke dag en ook ’s nachts terecht voor een luisterend oor op het nummer 106. ’s Avonds en op woensdag- en zondagnamiddag kan je ook chatten met een hulpverlener.

Meer info vind je hier.

Vzw Touché

Vzw Touché biedt begeleidingsessies om op een andere manier te leren omgaan met woede, angst en onmacht, en om kracht constructief in te zetten. Er wordt gewerkt met een team van professionele begeleiders en therapeuten.

Meer info vind je hier.