• Stop je controlerend gedrag.

Hoewel je geen directe controle over je gevoelens hebt, kun je wel steeds beslissen wat je met die jaloerse gevoelens doet. Geef er niet aan toe. Ga je vriend(in) niet controleren en begin geen zaken op te leggen of te verbieden. Je vriend(in) heeft recht op een eigen leven. Neem je die vrijheid af, dan voelt hij/zij zich gevangen en zal hij/zij steeds verder van je wegdrijven. Wanneer je voelt dat je controlegedrag dwangmatig wordt, is het een goed idee om professionele hulp in te schakelen.

  • Voorkom emotionele afhankelijkheid.

Beperk je sociale leven niet tot je liefdesrelatie. Daarmee maak je jezelf te afhankelijk van je vriend(in). Zorg voor voldoende andere sociale contacten en bezigheden.

  • Praat erover.

Door met mensen af te spreken, zorg je voor afleiding en zal je je negatieve gedachten sneller kunnen vergeten. Zit je jaloezie diep, spreek er dan over met vrienden. Zij kunnen je helpen om je jaloerse gevoelens in de juiste context te plaatsen en eventueel te relativeren.

  • Werk aan je zelfvertrouwen.

Laat je eigenwaarde niet afhangen van de liefde van je vriend(in). Overdreven jaloezie komt vaak voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Omgekeerd leidt positief zelfvertrouwen vaak tot vermindering van jaloezie. Wanneer je voelt dat je heel onzeker wordt en je gevoel van eigenwaarde daalt, is het een goed idee om professionele hulp in te schakelen.