Tips bij angstige jaloezie

 • Ga na of je niet overdrijft.

Kijk goed naar de gebeurtenis die je jaloezie opwekt. Een aantal trucjes die kunnen helpen:

  • Zoom uit: staar je niet blind op één aspect, maar bekijk het hele plaatje. Als je vriend(in) lang op café blijft hangen met iemand anders, vraag dan eens of er nog anderen bij waren, of ze leuk gebabbeld hebben enz.
  • Betrek niet alles op jezelf. Als je vriend(in) met een mooie persoon praat, wil dat niet zeggen dat hij/zij jou niet meer aantrekkelijk vindt.
  • Hou rekening met de context en de omstandigheden. Als je vriend(in) te laat is, kan daar een logische reden voor zijn: het verkeer, het weer, anderen die hem/haar ophielden enz.
 • Onderdruk het gevoel.

Meestal is het gezond om je gevoelens te uiten, maar niet bij angstige jaloezie. Dat zou van jou en je relatie een wrak maken. Probeer je liever positief uit te drukken (zeg tegen jezelf “Ik wil me onbezorgd en zelfverzekerd voelen”, “Mijn vriend(in) ziet mij graag”) of zoek afleiding zodat je aan iets anders denkt.

 • Maak van een liefdesrelatie geen vechtrelatie.

Liefde kan je niet afdwingen. Begin dus niet met eisen (“Ik wil niet dat je alleen weggaat”), bevelen (“Kijk niet naar hem/haar”), dreigen (“Als je naar dat feestje gaat, verlaat ik je”) of vernederen (“Je bent te lelijk voor hem/haar”). Ook een kruisverhoor (“Waar was je, met wie, over wat hebben jullie gebabbeld?”) en emotionele chantage (“Als je me verlaat, doe ik mezelf iets aan”) werken averechts: je vriend(in) voelt zich onder druk gezet, waardoor je hem/haar enkel nog verder van je wegduwt.

 • Voorkom emotionele afhankelijkheid.

Beperk je sociale leven niet tot je liefdesrelatie. Daarmee maak je jezelf te afhankelijk van je vriend(in). Door sociale contacten ga je je zelfverzekerder voelen en zit je beter in je vel.

 • Ga naar buiten.

Plan sociale activiteiten in op momenten waarop je normaal last hebt van jaloezie, bijvoorbeeld als je vriend(in) alleen op stap is. Door met andere mensen af te spreken, zorg je voor afleiding. Bovendien kunnen zij helpen om je jaloerse gevoelens in de juiste context te plaatsen en te relativeren.

 • Werk aan je zelfvertrouwen.

Laat je eigenwaarde niet afhangen van de liefde van je vriend(in). Overdreven jaloezie komt vaak voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Omgekeerd leidt positief zelfvertrouwen vaak tot vermindering van jaloezie. Wanneer je voelt dat je heel onzeker wordt en je gevoel van eigenwaarde daalt, is het een goed idee om professionele hulp in te schakelen.