Ruziemaken doe je zo!

Vrijwel iedereen heeft een hekel aan ruziemaken. Toch ontkom je er in geen enkele relatie aan: ruziemaken hoort erbij. Het is ook gezond: ruziemaken helpt om het vuil in je relatie op te ruimen. Probeer wel om op de juiste manier ruzie te maken.

 • Blijf to the point
  Wanneer je kwaad bent, heb je de neiging om er allerlei dingen uit het verleden bij te slepen die ook al fout gingen. Maar je maakt er een ruzie zwaarder mee en gaat steeds verder weg van een eventuele oplossing. Blijf dus bij de kwestie.
 • Maak geen misbruik van tranen
  Het is een vorm van emotionele chantage die jou en je partner niet dichter bij een oplossing brengt.
 • Voorkom kwetsen
  Natuurlijk ben je boos en natuurlijk wil je dat je partner jou en jouw zienswijze begrijpt. Wat daar niet bijhoort, is het maken van opmerkingen die alleen maar tot doel hebben om de ander te kwetsen en onderuit te halen.
 • Niet in bed
  Je bed is een plek waar je je veilig moet kunnen voelen. Het is een plek waar je liefhebt, waar je slaapt, waar je je ontspant. Wat een bed zeker niet is, is een plek om ruzie te maken. Mocht er een ruzie ontstaan, zoek dan een andere plek op. Ga ook nooit met ruzie naar bed.
 • Blijf luisteren
  Goed ruziemaken bestaat uit goed communiceren. Dat betekent dat je niet alleen zelf helder uitlegt wat jij vindt, denkt en voelt, het betekent ook dat je met aandacht luistert naar de dingen die jouw partner te zeggen heeft, zonder haar of hem voortdurend te onderbreken en commentaar te geven.
 • Niemand is perfect
  Jij bent niet perfect. Verwacht dus ook niet van je partner dat hij of zij perfect is. Maak geen drama van kleine onhebbelijkheden. En bovenal: probeer je partner niet te veranderen!
 • Eind goed al goed
  Wanneer jullie allebei je hart gelucht hebben, is het wel belangrijk dat het ook echt is uitgepraat. Zorg dat er niks meer ligt wat kan gaan etteren. Anders krijg je weer ruzie over hetzelfde onderwerp.

Op www.seksualiteit.be vind je nog meer tips om op een gezonde manier conflicten in je relatie op te lossen.

,