Persluik

Hier vindt u het persbericht en de link naar het volledige persdossier.

Persbericht – 3 op de 10 relaties vertonen tekenen van onevenwicht

Liefde is (niet) sensibiliseert rond relatiekwaliteit

Psychisch geweld maakt de helft uit van de geregistreerde feiten van partnergeweld. Dit geweld wordt echter niet altijd herkend, vooral niet door jongvolwassenen. Daarom lanceren progressieve vrouwenbeweging zij-kant, vrouwenvereniging VIVA-SVV en de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn de campagne ‘Liefde is (niet)’. Met een relatietest en een hemelse/helse stand toeren ze in oktober en november door Vlaanderen en Brussel om jongvolwassenen te doen nadenken over relatiekwaliteit.

Volgens de politiestatistieken van 2014 gaat bijna de helft (46%) van de geregistreerde feiten van partnergeweld over psychisch geweld. Ook schelden, vernederen, manipuleren en controleren zijn immers vormen van geweld. Uit nieuw opgevraagde statistieken blijkt nu dat 4 op de 10 verdachten van deze feiten tussen 18 en 35 jaar zijn. Deze cijfers zijn slechts het topje van de ijsberg, aangezien eerder onderzoek aantoont dat de aangiftebereidheid bij de politie slechts 3,3% bedraagt.

Eerste resultaten relatietest

Voor ‘Liefde is (niet)’ lanceerden zij-kant, VIVA-SVV en vzw Zijn daarom een digitale relatietest over psychisch geweld. Op enkele dagen tijd vulden bijna 2.000 respondenten de test in. Daaruit blijkt dat 3 op de 10 te maken krijgen met signalen die wijzen op een onevenwichtige relatie en bij 1 op de 10 neigt de relatie duidelijk naar emotioneel geweld.  Zo zegt:

  • 32% dat zijn/haar partner zijn/haar sms’jes, e-mails en Facebookberichten soms leest en er nieuwsgierige vragen over stelt;
  • 44% dat haar/zijn partner bij een meningsverschil overtuigd is van haar/zijn eigen gelijk;
  • 15% dat hij/zij zich niet altijd op zijn/haar gemak voelt bij zijn/haar partner;
  • 8% dat zij/hij onzeker is of weinig zelfvertrouwen heeft als zij/hij in het gezelschap is van haar/zijn partner;
  • 17% dat zijn/haar partner slechtgezind wordt als hij/zij geen zin heeft om te vrijen;
  • 10% dat als zij/hij geen zin heeft om te vrijen, haar/zijn partner zodanig aandringt dat zij/hij uiteindelijk toch toegeeft.

Relatiekwaliteit

zij-kant, VIVA-SVV en vzw Zijn willen ingrijpen voor het te laat is. De pro-liefdescampagne ‘Liefde is (niet)’ ondersteunt jongvolwassenen in het uitbouwen van gezonde relaties. De organisaties sensibiliseren rond de gevaren van subtiel geweld en het belang van relatiekwaliteit.

Trouwbeurs

Op vrijdagavond 9 oktober wordt de aftrap gegeven op de trouwbeurs in de Brugse Beurshalle. Koppels kunnen op levensgrote engel- en duivelpanelen, geïllustreerd door Eva Mouton, aanduiden wat liefde voor hen (niet) is. Ondertussen krijgen ze tips en tricks voor een goede relatie en een relatietest om thuis in te vullen.

Drijf je voortdurend je eigen zin door? Wordt je partner voor het minste kwaad? Het zijn dingen om  over na te denken voordat je in het huwelijksbootje stapt. Naast de stand kunnen voorbijgangers zich ook laten vereeuwigen met liefdesstellingen in een photobooth. Na de trouwbeurs volgen twee maanden lang acties op openbare plaatsen, campussen en shoppingcentra in Vlaanderen en Brussel.

Aandacht voor  relationele en seksuele vorming (RSV)

Werken aan relatiekwaliteit vormt de beste preventie tegen partnergeweld. Empathisch luisteren, conflicten oplossen en voor jezelf opkomen: je kan het leren, en dat begint best al op school. zij-kant, VIVA-SVV en vzw Zijn vragen meer aandacht voor relationele en seksuele vorming via de vakoverschrijdende eindtermen én binnen de lerarenopleidingen en nascholingen.

Meer info over de campagne, de actieplaatsen en getuigenissen vindt u in het persdossier.