Opvang

Je bent in nood en je zoekt een veilige opvangplaats.  

Vluchthuis voor vrouwen

Een vluchthuis is een opvangcentrum voor vrouwen die niet langer thuis kunnen of willen wonen, omdat ze mishandeld of bedreigd worden door hun partner. Het adres van het vluchthuis is geheim. Je bent hier dus veilig voor je partner. Als slachtoffer kan je hier tijdelijk wonen samen met je kinderen. Je moet wel bijdragen in de kosten van het verblijf, maar als het nodig is, kan je hiervoor een beroep doen op het OCMW.

In het vluchthuis leg je contacten met lotgenoten. Je wordt er ook individueel begeleid, zodat je sterker en weerbaarder wordt. Het vluchthuis helpt je beslissen of je voorgoed van je partner weggaat of, als je terugkeert, hoe je de gewelddadige interacties beter kan handhaven. Ook je kinderen krijgen extra aandacht en begeleiding. De moeder blijft wel zelf verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen.

Alle erkende vluchthuizen maken deel uit van een CAW. Neem dus contact op met het dichtstbijzijnde CAW als je thuis te gevaarlijk wordt, voor jezelf en/of voor je kinderen.

Vluchthuis voor mannen

Het Sam Huis is een vluchthuis voor mannen in België. Het Sam Huis maakt deel uit van CAW Boom Mechelen Lier en biedt begeleiding en opvang op een geheim adres. Contact: http://www.cawboommechelenlier.be/zoek-je-hulp. Er verschenen enkele reportages over het Sam Huis. Bekijk hier de reportages in het Journaal op VRT online en op atv.be.

Crisisopvang

Een crisis is het moment waarop je meer dan ooit beseft dat het anders moet. Bevind jij je in een crisissituatie en heb je dringend (tijdelijk) onderdak nodig? Dan kan je terecht in de crisisopvang.

Hier vind je de telefoonnummers van de crisisopvang per regio waar je 24 op 24 uur terecht kan wanneer je je in een crisissituatie bevindt.

, , , , ,