Er bestaan nog heel wat fabels over seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Mythe 1: De dader is een onbekende

Heel vaak denken we dat de dader van seksueel grensoverschrijdend gedrag een onbekende is. Niets is minder waar: in bijna de helft van de gevallen is de dader de (ex)-partner van het slachtoffer (46,7%). In andere gevallen gaat het over een kennis (17,9%), een collega of medestudent (10,4%), een vriend(in) (7,8%) of een familielid of huisgenoot (4%). Slechts in 14,2% van de gevallen is de dader een onbekende, dit is bij mannelijke slachtoffers bijna dubbel zo vaak het geval als bij vrouwen. 

Bron: Sexpert-onderzoek Sensoa

Mythe 2: De daders zijn altijd mannen 

Eén derde van de daders van seksueel grensoverschrijdend bij mannen is vrouw. Vooral mannen gaan over de grens, maar er zijn zeker ook vrouwen en meisjes die grensoverschrijdend gedrag plegen. De meeste daders naar mannelijke slachtoffers toe, zijn evenwel nog altijd mannen. 

Bron: Sexpert-onderzoek Sensoa

Mythe 3: Slachtoffers die meewerken, stemmen in

We denken vaak dat slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag wel zullen wegvluchten, en als dat niet kan, zullen vechten of tegenspartelen. Toch zijn er veel slachtoffers die bevriezen of als reactie meewerken. 

Geen enkele van deze reacties is een foute reactie. Ze komt onbewust uit ons reptielenbrein dat geactiveerd wordt als we in overlevingsmodus zitten. 

Ook als een slachtoffer niets doet of meewerkt tijdens seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft dit niets te maken met het feit of dit gedrag al dan niet gewenst is. Slachtoffers stemmen soms in om sneller van het seksueel grensoverschrijdend gedrag af te zijn. 

Bron: #Ijustfroze-campagne van Rape Crisis Schotland

Ook jij kan iets doen.

Als omstaander heb jij een grote impact op het voorkomen of terugdringen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wil je reageren, maar weet je niet goed hoe? Verdiep je kennis en vaardigheden met de technieken die we aanhalen bij de vijf A’s