Als je het woord ‘partnergeweld’ hoort, denk je wellicht aan een agressieve partner die de ander slaat en schopt. Maar de werkelijkheid is niet zo zwart-wit.

© Mieke De Schepper

1)      Ook mannen maken het mee

Volgens onderzoek van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (2010) werd 1 op de 10 mannen het afgelopen jaar geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag door zijn (ex-) partner. Ter vergelijking: hetzelfde overkwam 1 op de 7 vrouwen. Volgens andere bronnen zou het verschil tussen het aantal vrouwelijke en mannelijke slachtoffers nog kleiner zijn.  Toch horen we nauwelijks verhalen over mannen die geweld meemaken. Het taboe, de onwetendheid en de schaamte zijn erg groot.

2)      Er hoeven niet altijd klappen te vallen

Net als vrouwen die partnergeweld meemaken, ervaren de meeste mannen vooral psychisch geweld. Hierbij wordt de partner gekleineerd, vernederd, voor schut gezet tegenover vrienden en familie, geïsoleerd, voortdurend gecontroleerd enzovoort. Er hoeven niet altijd klappen te vallen om te spreken van een gewelddadige relatie. Psychisch geweld kan even verwoestend zijn als fysiek geweld, en de onzichtbare littekens genezen vaak moeilijker.

3)      Partnergeweld is vaak wederkerig

Wat de meeste mensen niet weten, is dat partnergeweld vaak wederkerig is. Beide partners maken zich dan schuldig aan gewelddadig of kleinerend gedrag tegenover elkaar. Maar er zijn ook gevallen waar de ene partner de andere domineert en terroriseert, zonder dat de ander iets terugdoet. Vaak heeft de pleger dan een psychische stoornis.

4)      Ook door ex-partners

Bovendien stopt partnergeweld niet altijd wanneer de relatie stopt. Van de mannen die nog contact houden met hun ex-partner, ervaart maar liefst 13 % één daad van geweld en 11 % meer dan één daad van geweld gedurende de laatste 12 maanden.