2019: Is ‘t oké?

Een flirterig berichtje, een vluchtige hand, een uitnodiging om na de werkuren iets te gaan drinken of een uit de hand gelopen nacht: soms is ‘t oké, soms ook niet. Die grijze zone is best groot, en vaak is het niet makkelijk om te weten waar de grenzen liggen.

Ben je niet zeker? Check dan best even: ook al ben jij laaiend enthousiast, kijk eerst even of de ander er evenveel zin in heeft. Bij twijfel kan je dat steeds vragen. Ook als omstaander kan je reageren als je niet zeker bent of iemand zich wel goed voelt bij seksueel geladen opmerkingen of handelingen.

De cijfers liegen er niet om: 1 op de 5 meisjes en 1 op de 10 jongens maakte seksueel grensoverschrijdend gedrag mee voor 18 jaar. Bij de volwassenen geldt dit voor 13,8% van de vrouwen en 2,4% van de mannen (Sexpert).

Er wordt duidelijk te weinig rekening gehouden met de wensen en grenzen van anderen, en daar willen de progressieve vrouwenbeweging ZIJkant, de Beweging Tegen Geweld – vzw Zijn en Sensoa verandering in brengen.

Zelftest

Hoe goed kan jij de wensen en grenzen van anderen inschatten? Doe de zelftest!

FlirterTwister

BV’s gingen aan de slag te gaan met onze FlirterTwister. Door te draaien aan drie spinners krijgen ze een combinatie van een persoon, een gedrag en een context. De FlirterTwister maakt de grijze zone concreet en toont aan dat je gedrag eerst moet aftoetsen bij de ander. Zo’n check is bovendien niet moeilijk en verpest de sfeer niet, integendeel: het loont! De FlirterTwister nemen we ook mee op onze acties. Wil je zelf het spel spelen? Dat kan hier.