Getuigenissen

Voorafgaand aan de campagne werden verschillende slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag geïnterviewd.

 “Ik was bang dat hij geen contact meer zou willen met mij.”

Vorig schooljaar stuurde een zestienjarig meisje via Snapchat een naaktfoto naar een klasgenoot, nadat hij haar had overtuigd met lieve berichtjes en seksueel getinte foto’s. Drie maanden later besliste de jongen deze foto te tonen aan een vriend, waarna die vriend de foto verder verspreidde. Onder de ontvangers zaten heel wat vrienden van het meisje, maar toch greep niemand in.

 “Ik blokkeer nu snel nieuwe volgers.”

Twee jaar geleden benaderde een onbekende man een vrouw via Facebook. Aanvankelijk bleef het aantal berichten beperkt, maar al snel begon de man ook via Snapchat en Instagram contact op te nemen. Tot vandaag ontvangt ze seksueel getinte berichten en foto’s via een vals profiel.

“Gelukkig grepen de omstaanders in.”

Tijdens de Gentse Feesten stak een een man plots zijn hand onder de rok van een 21-jarige vrouw terwijl ze een drankje bestelde. Dat rokje was inderdaad heel kort, vond ze zelf, waardoor ze de gebeurtenis niet onmiddellijk als seksueel geweld percipieerde. Gelukkig werd de man door de omstaanders naar buiten gestuurd.

“Ik dacht onmiddellijk: ik moet niet meer langs die straat wandelen.”

Een jongen die ze niet heel erg goed kende duwde een studente op een feestje tegen de muur om haar te zoenen. Zij wou dit helemaal niet en heeft zich uiteindelijk kunnen loswrikken. Toen ze huiswaarts keerde na een andere uitgaansavond stapte een man uit zijn bestelwagen om haar verder in de straat op te wachten met zijn geslachtsdeel in zijn hand. Ook die keer is ze snel weggelopen.