Hoe ga je om met een jaloerse vriend(in)?

  • Voel je niet schuldig.

Als je trouw bent aan je vriend(in), moet je je niet schuldig voelen over zijn/haar jaloeziegevoelens. Het zegt namelijk meer over je vriend(in) dan over jou.

  • Maak er geen ramp van.

Niemand is volmaakt: jij niet en je jaloerse vriend(in) niet. Dus probeer ermee te leven. Als de situatie echt onhoudbaar wordt dan is professionele hulp, zoals relatietherapie, een goed idee. Soms moet je ook  besluiten om er een punt achter te zetten.

  • Beantwoord niet eindeloos elke ondervraging.

Als je alle vragen van je vriend(in) beantwoordt, hoe belachelijk ze ook zijn, beloon je hem/haar voor dit vraaggedrag. Bepaal voor jezelf hoe ver je wilt gaan. Is de grens van het redelijke bereikt, stop dan.

  • Kom vriendelijk maar beslist op voor je eigen standpunt.

Maak je vriend(in) duidelijk dat hij/zij beter iets aan zijn/haar jaloezie kan doen.

  • Wees redelijk.

Samen naar een oplossing zoeken voor overdreven jaloezie is makkelijker als je bereid bent naar je vriend(in) te luisteren en wil helpen. Besef dat de jaloezie een teken is dat je vriend(in) je graag ziet, maar niet zo goed in zijn/haar vel zit. Kom op voor je eigen grenzen, maar wees ook redelijk. Niet elk verzoek van je jaloerse vriend(in) is onredelijk.

  • Daag je vriend(in) niet extra uit.

Jaloezie kan je ook stimuleren, door er bewust aanleiding voor te geven. Mogelijk wil je zo je relatie uittesten, wil je weten of je vriend(in) je echt graag ziet. Niet doen: dat zet enkel meer druk op de relatie.

  • Probeer jaloezie niet angstvallig te voorkomen.

Probeer niet alles wat ook maar een beetje aanleiding kan geven tot jaloezie te vermijden. Je wilt op die manier je vriend(in) geruststellen, maar vrijwel altijd wordt die daardoor meestal juist achterdochtiger. Normale situaties krijgen namelijk een abnormale betekenis. Je vriend(in) zal niet leren om met een normale hoeveelheid jaloezie om te gaan.

  • Geef niet toe aan emotionele chantage.

“Als je van me houdt, dan blijf je thuis.” “Ik maak mezelf van kant als je bij me weggaat!” Deze uitspraken van een extreem jaloerse vriend(in) werken in op je schuldgevoel. De kunst is hier niet aan toe te geven.  Zeg dat je hem/haar graag ziet en dat vertrouwen belangrijk is, maar ga jezelf niet verdedigen.

  • Ga weg als het te ver gaat.

“Als ik je niet kan krijgen, krijgt niemand je!” Dit is een gevaarlijke uitspraak die kan leiden tot geweld. Als de jaloezie zo ver gaat dat je vriend(in)  je bedreigt of geweld aandoet, besef dan dat jullie liefde misvormd is en dat je dit niet wilt. Zet eventueel een punt achter de relatie.