Goed communiceren

Goed communiceren is de sleutel voor een goede, stabiele relatie. Alles kunnen bespreken (wat niet hetzelfde is als het altijd met elkaar eens zijn) zorgt ervoor dat je altijd weet waar je staat, dat je je partner leert kennen en dat jullie begrip en respect kunnen opbrengen voor elkaars standpunt. 

Goed met elkaar kunnen praten en je gedachten en emoties juist verwoorden, is echter niet altijd even gemakkelijk. Hierbij enkele tips: 

 • Zeg duidelijk wat je denkt
  Zorg dat wat je zegt, doet en voelt met elkaar in overeenstemming is. Vertel eerlijk en rechtuit wat je wil en vermijd dubbelzinnige boodschappen. Zeg dus niet ‘ja’ als je ‘nee’ bedoelt. Hoe vaak laat je hem of haar kiezen wat jullie eten, terwijl je zin hebt in iets anders? Je wil de ander een plezier doen, maar na verloop van tijd wreekt zich dat: je cijfert jezelf weg, verliest je eigen mening en komt niet meer op voor jezelf. Je voelt je boos en bitter, zonder goed te weten waarom.
 • Luister actief
  Zorg dat je goed begrijpt wat de ander wil zeggen. Toon dat je moeite doet door haar of zijn woorden te herhalen of samen te vatten. Onderbreek de ander niet.
 • Doe moeite om te begrijpen hoe de ander zich voelt
  Probeer je te verplaatsen in de gedachten van je partner en toon empathie. Laat verstaan dat je niet alleen het verhaal begrijpt dat je partner vertelt, maar ook de gevoelens die ermee samengaan.
 • Neem een adempauze om je gedachten te ordenen
 • Uit je positief
  Moedig de positieve eigenschappen van je partner aan. Dat werkt veel beter dan kritiek geven. Zeur niet steeds over dingen die misschien altijd terugkomen of moeten gebeuren. Negatieve commentaar helpt vaak niet en is één van de grootste valkuilen voor een relatie. 

  Breek de ander ook niet af. Terugvallen op afbreekcommunicatie is gemakkelijk, omdat je de ander maximaal verwondt terwijl je jezelf maximaal beschermt. Je hoeft niet toe te geven, je hoeft het onderwerp zelfs niet echt te bespreken want het gaat enkel over de ‘fouten’ in de redenering van de ander. Het is een gewoonte en je zal er vaak in vervallen. Betrap je jezelf, probeer je dan te herpakken. Neem desnoods een time-out en communiceer dit ook naar je partner.
Iedereen heeft een eigen manier van communiceren. Zo praat de ene partner meer vanuit haar of zijn gevoel, terwijl de andere alles vanuit het verstand wil analyseren. Vaak begrijpen partners elkaar niet omdat ze vanuit een andere invalshoek praten.
Meer tips om in een relatie goed te communiceren vind je op www.seksualiteit.be

 

, ,