Vorig jaar sensibiliseerden VIVA-SVV en zij-kant het grote publiek over seksueel partnergeweld. We konden dus niet ontbreken in het Europees Parlement toen de Europese Vrouwen Lobby (European Women’s Lobby – EWL) haar barometer van verkrachting 2013 voorstelde. De Barometer vergelijkt de nationale wetgeving inzake verkrachting van 32 Europese landen. En wat blijkt? De meeste Europese landen, inclusief België, kunnen nog veel beter.

Verkrachting is een vergeten thema, ondanks het feit dat 1 op de 10 Europese vrouwen er het slachtoffer van wordt. Meestal is een bekende de dader. In België worden gemiddeld 11 verkrachtingen per dag aangegeven. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg, als je weet dat minstens 90% van de verkrachtingen niet worden aangegeven. Verkrachting is daarmee een van de minst aangegeven misdaden. Er is dringend nood aan een efficiënter beleid.

Barometer in België

De barometer wijst uit dat in 27 van de 32 landen de nationale wetgeving inzake verkrachting niet aan de minimum standaard voldoet van de Istanbul Conventie (artikel 36). De Belgische wetgeving correspondeert ongeveer met de standaard, maar bepaalde elementen ontbreken nog. Daarom zit België qua wetgeving in categorie 1 (de categorieën gaan van 0 tot 3). Bovendien heeft België, net als 21 van de 32 landen, geen officiële cijfers over het aantal vrouwelijke slachtoffers van verkrachting. Qua beschikbare data over verkrachting zitten we daarom maar in categorie 0.

Bron: ‘EWL barometer on rape in the EU 2013’, EWL

Hulpverlening trainen

In veel landen is er een gebrek aan hulpverlening en hulplijnen. Zo heeft meer dan de helft van de landen geen hulplijn en in de lidstaten waar dergelijke hulplijn wél wordt georganiseerd kan het aanbod hulpverlening niet volgen. België wordt aangeraden om meer ‘bewustwordingstraining’ te geven aan rechters. We moeten ook een speciale checklist voorzien voor rechters, om het gebrek aan coherentie in de uitspraken van verkrachtingszaken, weg te werken. Professionals moeten meer training krijgen over hoe om te gaan met slachtoffers en daders van verkrachting.

Druk op nationale regeringen

De Europese Vrouwen Lobby roept op om druk uit te oefenen op de nationale regeringen zodat de Istanbul Conventie ondertekend en geratificeerd wordt om alle vormen van geweld ten aanzien van vrouwen uit te roeien. Voorlopig hebben nog maar 4 landen de Conventie geratificeerd: Montenegro, Portugal, Albanië en Turkije.

Lees het volledige rapport op de website van de Europese Vrouwen Lobby: www.womenlobby.org/spip.php?article5119&lang=en
In 2012 lanceerden we tevens enkele beleidsvoorstellen rond seksueel partnergeweld.