2011: Jongvolwassenen en partnergeweld

Met de campagne ‘Geweld, geen gezicht’ lieten zij-kant en VIVA-SVV jongvolwassenen inzien dat partnergeweld verschillende gezichten heeft en dat de symptomen ervan zich ook in jonge relaties al kunnen manifesteren.

Campagnetoer met Facetoek-mobiel

VIVA-SVV en zij-kant trokken van 11 tot 25 november 2011 met de Facetoek-mobiel door Vlaanderen en Brussel om jongeren te wijzen op de symptomen, gevaren en gevolgen van partnergeweld. Ze stopten op typische jongerenplekken, waar iedereen de relatietest kon doen en een ‘niet leuk’-stempel kon zetten op de Facetoek-mobiel om de campagne te steunen. Voor de verspreiding van deze boodschap bundelen VIVA-SVV en zij-kant hun krachten met de jongerenorganisaties Joetz en Animo.

Relatietest

Om iedereen stil te laten staan bij de eigen relatie én die van vrienden, kennissen en familieleden, ontwikkelden VIVA-SVV en zij-kant een relatietest. Deze relatietest werd verspreid via de informatiefolder, Facebook (www.facebook.com/geweldgeengezicht) en deze website.

Doe de relatietest en ontdek zelf hoe leuk jouw vriend of vriendin écht is.

Geef jezelf een blauw oog

zij-kant en VIVA-SVV rekenden op de kracht van sociale netwerken om zo veel mogelijk jongvolwassenen te bereiken met hun boodschap. Daarvoor ontwikkelden ze hun eigen Facebookapplicatie op www.facebook.com/geweldgeengezicht, waarmee iedereen zijn of haar profielfoto van een blauw oog kon voorzien. Zo toonden ze aan de wereld dat geweld écht geen gezicht is.

Cijfers partnergeweld bij jongeren

Volgens de studie ‘Ervaringen van vrouwen en mannen met psychologisch, fysiek en seksueel geweld’ in 2010 van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen werd 14% van de vrouwen en 10% van de mannen tussen 18 en 34 jaar tijdens een periode van 12 maanden het slachtoffer van partnergeweld. In de leeftijdscategorie 18- tot 24-jarigen, liep dit aandeel op tot 11% voor mannen en  liefst 22% voor vrouwen.

Beleidsvoorstellen

Omdat in 2011 nog steeds 1 op de 5 vrouwen te maken krijgt met geweld in eigen huis, formuleerden VIVA-SVV en zij-kant enkele beleidsvoorstellen om partnergeweld aan te pakken via o.a. sensibilisatie, preventie, hulpverlening en rechtspraak.

 

 

Lees meer over deze beleidsvoorstellen in het ‘Persdossier Geweld geen gezicht’ (pdf).