2009: Partnergeweld (h)erkennen

Gezinsgeweld blijft vaak verborgen. Met de campagne ‘Binnen zonder kloppen’ wilden VIVA-SVV en zij-kant geweld in huis naar buiten brengen en een halt toeroepen. Het campagnebeeld spoorde mensen aan om te reageren op gezinsgeweld, altijd.

Partnergeweld herkennen

Van 17 oktober tot 25 november 2009 trokken zij-kant en VIVA-SVV met een levensgrote driedimensionale weergave van het campagnebeeld door Vlaanderen en Brussel om mensen bewust te maken van de problematiek partnergeweld. Ze zetten iedereen aan om subtiele sporen van geweld te herkennen aan de hand van de interactieve denkoefening ‘Wat klopt er niet?’.

Campagnebeeld doet nadenken

Een op het eerste gezicht doodnormaal gezin kijkt strak in de lens. Maar als je verder kijkt, worden subtiele sporen van huiselijk geweld zichtbaar. Het campagnebeeld werd gemaakt door topfotograaf Rip Hopkins, bekend van zijn kunst- en reclamefoto’s (http://www.riphopkins.com/). De affiche werd ook verspreid via verenigingen, hulpinstanties en betrokken sectoren als justitie, politie en welzijn.

Bekende Vlamingen steunden campagne

Actrices An Nelissen, Vanya Wellens, Eline De Munck en DJ Wout Van Dessel waren de meters en peter van de preventiecampagne ‘Binnen zonder kloppen’.

An Nelissen: “Ik merk dat mensen opgelucht zijn als ze hun verhaal vertellen. Ik snij deze problematiek ook doelbewust aan in mijn voorstellingen. Zo hoop ik mijn publiek te doen nadenken.”

Vanya Wellens: “Getuigen van gezinsgeweld doen vaak alsof hun neus bloedt. Er wordt namelijk van je verwacht dat je je niet met de gezinssituatie van iemand anders bemoeit. Hier moeten we iets aan doen.”

DJ Wout: “De campagne moet mensen en slachtoffers ervan overtuigen dat ze zich niet moeten schamen om erover te praten. Ik vind het onze plicht om een gevoelig thema als gezinsgeweld bespreekbaar te maken.”

Eline De Munck: “Hoe meer aandacht deze boodschap krijgt, hoe beter. De mensen moeten weten wat hun rechten zijn en waar ze terecht kunnen.”

‘Persdossier Binnen zonder kloppen’ (pdf)