2005: Psychisch, fysiek en seksueel geweld

Met de actie ‘100 000 zoenen tegen geweld’ bundelden VIVA-SVV en zij-kant voor de eerste keer de krachten om psychisch, fysiek en seksueel geweld in Vlaamse gezinnen onder de aandacht brengen.

Zoenbus door Vlaanderen

Op 25 en 26 november 2005 trok de zoenbus door Vlaanderen om zoenen te verzamelen. In elke provincie ondersteunde een plaatselijke Bekende Vlaming de actie. De actie ‘100 000 zoenen tegen geweld’ kaderde binnen de jaarlijkse Witte Lintencampagne. Een wit lintje is het internationale symbool om geen geweld te plegen op vrouwen en om gewelddaden van anderen nooit te dulden of stilzwijgend te laten gebeuren.

Zoenen aan het beleid

Op 6 december 2005 overhandigden VIVA-SVV en zij-kant hun standpunten en zoenen aan de toenmalige Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Inge Vervotte. VIVA-SVV en zij-kant eisten een Vlaams Actieplan tegen gezinsgeweld dat samenwerking stimuleert en deskundigheid bevordert van de preventie en aanpak van gezinsgeweld en regelmatige informatie- en sensibiliseringscampagnes vooropstelt.

‘Persdossier 1000 zoenen’ (pdf)