Slachtoffers van partnergeweld zenden hun omgeving meestal signalen in de hoop dat deze ze oppikt. Hun verdere gedrag wordt sterk bepaald door de reacties van die omgeving. Van 22 oktober tot 20 november 2013 informeerden de vrouwenorganisaties VIVA-SVV en zij-kant mannen en vrouwen over de manier waarop ze als getuige kunnen reageren op het geweld. Onder het motto ‘Blijf niet ijskoud voor partnergeweld’ vroegen ze om partnergeweld nooit te negeren.

IJsjes uitdelen in november

De blikvanger van de campagne was een ijskar gevuld met ijsjesmagneten. VIVA-SVV en zij-kant deelden de ijsmagneten en flyers uit en spraken de mensen aan over de problematiek. Het ijsje herinnert hen eraan dat ze nooit ‘ijskoud’ mogen blijven voor partnergeweld. Je helpt het slachtoffer immers alleen door te reageren.

Geweld op het menu

zij-kant en VIVA-SVV daagden voorbijgangers uit om na te denken over hoe zij zouden reageren als ze getuige waren van partnergeweld. Ze kregen een menukaart voorgeschoteld – zonder ijssmaken, maar met portretten van slachtoffers of daders van partnergeweld. Er werd hen gevraagd hoe zij zouden reageren op de situaties: zich niet bemoeien, praten met het slachtoffer of toch de politie bellen?

Hoe reageer je als getuige van partnergeweld?

Mensen beschouwen partnergeweld als een privésituatie en bemoeien zich er niet graag mee. Maar je helpt een slachtoffer van partnergeweld alleen door iets te doen:

  • Luister onbevooroordeeld en geduldig naar het verhaal van het slachtoffer.
  • Praat. Raad de persoon aan om te bellen naar het discrete nummer 1712, de hulplijn voor alle vormen van geweld, of bel zelf als je niet weet hoe te reageren. Bel 112 bij levensbedreigende situaties of wanneer hulpdiensten onmiddellijk moeten ingrijpen.

Bekijk de tips voor getuigen van partnergeweld

Beleidsvoorstellen en criminaliteitsstatistieken

VIVA-SVV en zij-kant lanceerden drie beleidsvoorstellen om getuigen van partnergeweld de spiraal van geweld te helpen doorbreken:

  1. Zet getuigen van partnergeweld aan om iets te doen;
  2. Creëer een Vertrouwenscentrum voor volwassenen;
  3. Bied professionals opleiding en een duidelijk kader.

Lees meer over de beleidsvoorstellen rond getuigen van partnergeweld

Persdossier ‘Blijf niet ijskoud voor partnergeweld’ (.pdf)