2012: Seksueel partnergeweld

Verkracht worden door je partner, het gebeurt. Van 20 oktober tot 25 november 2012 voerden de vrouwenorganisaties zij-kant en VIVA-SVV campagne rond de problematiek van seksueel geweld binnen de relatie. Onder het motto ‘Je hebt geen hoofdpijn nodig om nee te zeggen’ benadrukken ze het belang van respect en communicatie tussen de lakens.

 

Lectrr-cartoon sensibiliseert het publiek

Om het moeilijke thema van seksueel geweld binnen de relatie bespreekbaar te maken, vroegen zij-kant en VIVA-SVV cartoonist Lectrr om zijn kijk op de seksuele relatie tussen partners. Het werd dit typische tafereel, dat meteen de relationele pijnpunten blootlegt die de campagne wil aanklagen. Je hebt immers geen hoofdpijn nodig om nee te zeggen: wederzijds respect volstaat.

Publiekscampagne met medicijndoosjes

Van 20 oktober tot 25 november 2012 deelden VIVA-SVV en zij-kant een uniek gadget uit dat de publiekscampagne vervolledigde: medicijndoosjes met binnenin geen pillen maar snoepjes en in de bijsluiter informatie over seksueel partnergeweld. Op elke actieplaats in Vlaanderen en Brussel stelden de vrouwenorganisaties ook de meest actuele Provinciale Politiële Criminaliteitsstatistieken voor partnergeweld voor aan de pers.

Beleidsaanbevelingen

Seksueel partnergeweld is sinds 20 jaar strafbaar. Toch is er nog veel werk aan de juridische winkel. Op het einde van de campagne ‘Je hebt geen hoofdpijn nodig om nee te zeggen’ kwamen VIVA-SVV en zij-kant samen naar buiten met enkele sterke beleidsaanbevelingen. Met dank aan Liesbet Stevens.

Seksueel geweld binnen een (ex-)relatie

Seksueel geweld omvat zowel vernederende seksuele voorstellen als (pogingen tot) gedwongen seksuele betrekkingen. Dit taboe wordt vaak met de beruchte mantel der liefde bedekt. Sommige mannen en vrouwen vinden dat partners elkaar seks verschuldigd zijn binnen een relatie en dat ze dus niet het recht hebben om neen te zeggen. Geheel ten onrechte.
Seksueel geweld komt binnen een relatie vaker voor dan je denkt, maar slachtoffers zwijgen vaak uit loyaliteit, angst, schaamte of onwetendheid over de strafbaarheid ervan. De gevolgen van seksueel geweld door de (ex-)partner kunnen even dramatisch zijn als bij een aanranding door een onbekende. Het vertrouwen in anderen en jezelf wordt geschonden. Sommige slachtoffers blijven nog lang worstelen met gevoelens van woede, schaamte of onveiligheid.

Zou ik vandaag hoofdpijn… of een orgasme faken?

Een gezonde relatie draait om wederzijds respect en communicatie:

  • Praat met je partner over seks, jullie verwachtingen en gevoelens.
  • Zeg wat je graag wil en wat echt niet kan, en luister naar het standpunt van je partner.
  • Neen is neen. Je hebt het recht om bepaalde handelingen te weigeren. Stel je grenzen en respecteer die van je partner.

Reageer altijd op geweld

Maak je je zorgen om iemand in je omgeving, praat er dan over met haar of hem en benadruk dat je wil helpen. Ben je zelf slachtoffer, dan zijn er altijd opties. Je kan samen met je partner aan een gezonde relatie werken met de relatietips. Lukt dat niet, weet dan dat er altijd mensen zijn bij wie je terecht kan. Praat met iemand die je vertrouwt, neem (anoniem) contact op met een luisterlijn zoals Tele-Onthaal (tel. 106 of ’s avonds via online chat op www.tele-onthaal.be) of het Meldpunt Geweld, Misbruik en Kindermishandeling (tel. 1712) of ga langs bij je plaatselijke Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW).

Kijk hier voor meer informatie over hulp zoeken.

Persdossier ‘Je hebt geen hoofdpijn nodig om nee te zeggen’